2020-02-11

[Allbohus, Alvesta] - Planerat underhållsarbete

På tisdagen den 12/2 kl. 08:00 - 13:00 kommer ett underhållsarbete utföras. 

Kunder på Hagagårdsvägen, Ängagårdsvägen och Rönnedalsvägen kan uppleva störningar på bredbandet.

*Tyvärr har arbetet dragit ut på tiden och den beräknas vara avklarad runt kl.16:00.

2020-02-06

Hammarby Sjöstad - Underhållsarbete

Vi behöver genomföra ett underhållsarbete 6/2 kl.09:00 - 11:00. Kunderna kan komma att märka av ett kort avbrott i deras bredbandsanslutning.

2017-11-03

Mer än hälften av hushållen har fiber

undefined

Nu har mer än hälften av hushållen i Sverige en fiberanslutning

Andelen som har en anslutning via kabel-TV eller ADSL minskar i snabb takt.

Nästan 100% av alla under 55 år använder internet i någon utsträckning och användandet ökar även snabbt i äldre åldersgrupper. I gruppen över 76 år så använder drygt hälften internet.

Antalet datorer i hushållen har planat ut och ligger nu i snitt på 2,1 datorer per hushåll. Andelen som har internet via mobil och surfplatta ökar och 3 av 4 har en surfplatta hemma. De flesta surfplattor ansluts till via WiFi-nätverket i hemmet och även surfplattorna använder alltså den fasta internetanslutningen för att komma ut på internet. En stor fördel med detta är att man inte begränsas av trafiktaken som finns på mobila abonnemang.

Med mobila abonnemang behövs det ofta inte särskilt lång användning av Youtube eller videoströmningstjänster innan månadstaket för datatrafik är nått och datatrafiken stryps om man inte köper till ytterligare datamängder. Med en fast anslutning kan man överföra hur mycket data man vill.

Läs mer på Svenskarna och internet 2017.

 

2017-10-13

Så kopplar du datorn till TVn

 

undefined

 

Fler och fler använder sitt bredband till att se tv-serier och filmer via streamingstjänster, exempelvis SF Anytime, Netflix eller HBO. Tjänsterna fungerar både på datorn och i mobilen eller på surfplattan. Men ibland vill man ju även kunna se allt på TVn istället, särskilt när man är flera som vill bänka sig i soffan för det senaste filmsläppet.

Nyare så kallade smarta TV-apparater har streamingtjänsterna inbyggda bland sina funktioner, och då är det bara att stega sig fram i den inbyggda appen och starta det man vill se. Men har du en äldre TV utan den här funktionen, eller helt enkelt bara föredrar smidigheten i att bläddra i urvalet på den bärbara datorn, så finns det olika sätt att visa det på TVn.

Tidningen PC för Alla har skrivit en informativ artikel som går igenom de olika anslutningsalternativen och hur de funkar.

PC för Alla: Koppla datorn till din TV »

 

2017-05-23

Välkommen till vår nya beställningsportal

 

undefined

Nu har vi lanserat vår nya sajt. Sidan har trimmats för att bli ännu snabbare och vi har försökt göra det lättare för våra besökare att hitta rätt tjänster.

Om du har någon fundering eller synpunkt på vår beställningsportal så är du välkommen att skicka ett mail till vår webbadministratör på marknad@viaeuropa.net

Gäller ditt ärende tjänster, abonnemang eller priser så vänligen kontakta den aktuella tjänsteleverantören.

2017-04-03

Skojfriskt på nätet 1:a april

Som brukligt enligt traditionen så poppade det upp aprilskämt runt om på nätet

 

Bredband2 visade upp en påhittad supertjänst med individuella personliga rådgivare för sina kunder. En bit in i presentationsvideon ser man en supporttekniker som gör gratis hembesök och hjälper till med alla möjliga orimliga saker, som att vara med på selfies i mobilen eller sitta bredvid och lära ut hur man spelar onlinespel. Nog för att det finns många som hade uppskattat en sådan tjänst!

undefined

http://www.bredband2.com/nyheter/gick-du-pa-vart-aprilskamt/

 

Bahnhof kritiserade den påhittade nystartade s.k. Bredbandsmyndigheten. Den nya myndigheten skulle ge alla svenskar gratis internet i utbyte mot att de helt gav upp upp sitt privatliv. Myndigheten skulle ha rätt att samla in och kontrollera alla personliga uppgifter och åsikter och skapa en tillrättalagd version av internet.

I verkligheten går det lyckligtvis inte till på det här viset! Men Bahnhof vill lyfta fram att det faktiskt ständigt pågår en diskussion om detta. Det finns samhällsdebattörer som vill ha en extrem kontroll över internet och med olika former av censur ta bort helt lagliga men i deras ögon "fel" åsikter.

undefined

https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2017/04/01/ny-bredbandsmyndighet-ska-overvaka-svenskarna-pa-natet

 

Ett aprilskämt av det lättare slaget presenterades av Google förra året. De lanserade sin nya låtsasprodukt som bestod av ett par Virtual Reality-glasögon i vanlig genomskinlig plast, som de kallade Actual Reality. En vanlig fönsterruta helt enkelt. Ibland är det skönt att uppleva verkligheten också utan för mycket teknik emellan!

undefined

https://www.google.com/get/cardboard/plastic/

 

 

2017-02-15

Detta googlade vi på 2016

undefined

Hos Google kan man hitta information om vilka sökningar som är populära för tillfället. De flesta sökningarna gäller dagsaktuella ämnen och sådant där man letar efter mer webmedia, exempelvis bidragen i Melodifestivalen.

Topplistan för sökord 2016 i samtliga kategorier

 1. Pokemon Go
 2. EM 2016
 3. iPhone 7
 4. Donald Trump
 5. OS 2016
 6. David Bowie
 7. Melodifestivalen 2016
 8. Lisa Ekdahl
 9. Prince
 10. Brexit

Källa: Google Trends

2017-01-03

God fortsättning

Vi på ViaEuropa önskar er alla ett Gott Nytt år och god fortsättning!

undefined

 

 

2016-11-01

ViaEuropa i pressen

undefined

ViaEuropas styrelseordförande Jonas Birgersson deltog på ett Frukostseminarium i Landskrona och talade om ViaEuopas arbete för utbyggnaden av fibernät i Sverige och Europa.

Läs mer: It-entreprenören Jonas Birgersson vill digitalisera Tyskland

2016-11-01

Snabbare tjänster i Lund

undefined

Vi renodlar utbudet och går över till snabbare hastigheter i Lunds Kommunala Fastighetsbolag, LKF

Tjänsterna och deras hastigheter har legat i stort sett still sedan nätet började byggas 2007. Nu är det dags att anpassa utbudet till den snabba ökningen av bredbandsbehovet vi sett de senaste åren. Nu är bastjänsten 100 Mbit/s i både upp och ner hastighet. Till detta kommer 250 Mbit/s och 1000 Mbit/s för de hushåll som behöver en högre kapacitet. 

Alla våra nya tjänster håller samma hastighet både för nerladdning och uppladdning, så kallad symmetrisk hastighet. Symmetriskt hastighet på bredbandet är ett steg framåt från äldre teknik som haft en större teknisk begränsning i uppladdningshastighet.

Fördelen märks tydligt i det moderna sättet att använda internet, där användarna inte bara tar del av innehållet passivt utan även själva laddar upp filer, bilder och filmklipp till sig själva och andra. Exempel på detta är moln-tjänster som Microsoft Onedrive, Google Drive och Dropbox, som används för att synkronisera data och göra den åtkomlig både från datorn och mobilen.

Den 1 april kommer vi att uppgradera befintliga kunder till de nya hastigheterna:

 • Tjänsterna 10/10 och 100/10 kommer att flyttas över till den snabbare tjänsten 100/100.
 • Tjänsten 200/20 kommer att flyttas över till 250/250.
 • Tjänsten 1000/100 kommer att flyttas över till 1000/1000.

Under en övergångsperiod kommer tjänsten 2 Mbit/s att finnas kvar för de som bara använder internet i liten omfattning.

Nerladdningshastighet och uppladdningshastighet

Hastigheten skrivs ofta ut som t.ex. 100/100 Mbit/s. Den första siffran visar hastigheten för att hämta ner data från Internet. Detta används varje gång du vill hämta allt från en websida, din e-post eller tittar på en film via bredbandet. Den andra siffran visar är hastigheten för att ladda upp data till Internet. Detta används varje gång du skickar filer t.ex. via din e-post men också om du laddar upp bilder och filmer eller gör en säkerhetskopia av din dator.

Välkommen till ett snabbare LKF!